Webbläsare

Jordbruksverkets webbplatser och e-tjänster ska fungera bra i de populäraste webbläsarna. Vi ska därför utveckla mot standarder som stöds av många webbläsare istället för att utveckla mot specifika webbläsare.

Standarder att utveckla mot

Istället för att utveckla mot specifika webbläsare ska du utveckla mot standarder. De standarder du ska utveckla mot är:

  • HTML5
  • CSS3

Dessa standarder har ett brett stöd i moderna webbläsare. Med brett stöd menar vi att sidan visas som det är tänkt i minst 80 procent av webbläsarna.

Ta reda på användarnas förutsättningar

När du startar ett nytt projekt ansvarar ni för att analysera era användares tekniska förutsättningar. Ni ska till exempel titta på

  • vilka som är de mest populära webbläsarna i Sverige
  • vilken webbläsare och version av webbläsare som målgruppen använder
  • vilken version av JavaScript som ska användas.

Vilken webbläsare som används

För att få veta vilka webbläsare just era användare har kan du använda statistik eller fråga användarna.

Vilken JavaScript som ska användas

Använd den senaste JavaScript versionen som är kompatibel med de populäraste webbläsarna. För att ta reda på vilken version av JavaScript ni ska använda kan du till exempel titta på kompabilitetstabellen Länk till annan webbplats..

Gamla och ovanliga webbläsare

Du ska inte anpassa för väldigt gamla webbläsare och webbläsare med få användare. Om majoriteten av din målgrupp använder en sådan webbläsare ska du istället erbjuda andra alternativ. Du kan till exempel

  • utveckla med bakåtkompabilitet för äldre versioner av webbläsare.
  • presentera informationen på ett annat sätt. Du kan till exempel använda tabeller eller text istället för att visa informationen i en graf.

Har du frågor?

Kontakta styleguideteamet om du vill veta mer.

Senast publicerad

Sidansvarig för sidan är Styleguide